Choose another country to see content specific to your location

//Select Country

Victoria Centre Social Housing Lifts - Nottingham

Case Study

CLIENT NAME: NOTTINGHAM CITY HOMES

Industry: Real Estate – Lifts, Cranes and Conveyors

Architect: Stanton Williams Architects

Project Value: £1.8M

Construction dates: June 2017 - October 2020

Services provided: Vertical Transport Consultancy


Nottingham City Homes appointed TÜV SÜD Dunbar Boardman, to carry out technical surveys of all six lifts serving their high-rise tower block located above the Victoria Shopping Centre in Nottingham. The flats are home to more than 500 council tenants. The scope of the project was to establish the level of refurbishment or renewal required to the lifts to provide all the Victoria Centre residents with a reliable high-level lift service, over the next 20 years and beyond. The works form part of Nottingham City Homes’ wider ‘High-rise living’ project – making improvements to all of their high-rise blocks across the city for the benefit of their tenants.

A full bespoke technical specification was developed by TÜV SÜD Dunbar Boardman, aimed at overcoming the longstanding static balancing issues across the lifts, increasing the landing door widths at all levels and allowing for improvements to the overall equality act compliance to the existing passenger lifts installed in 1997. The project also introduced developments with supply chain partners, to include the provision of remote monitoring systems and large scale web based updatable information screens, installed across all the main lobby areas, forming prime contact points utilised to present news and information from Nottingham City Homes to all residents.

The project was tendered and awarded to Ansa Elevators of Manchester acting as the principal contractor. Working in partnership with Nottingham City Homes, the project was delivered in three phases, allowing for an ongoing level of lift service to be provided for all residents during the project delivery.

The key to the successful delivery of this project, was not only the collaborative efforts of the project team, but also the foremost involvement of the key stakeholders, within both the management team at INTU, and the vital contribution from a working group of volunteer residents.

Lift number six entered service in October 2020, bringing a longstanding project to a final completion, and the delivery of six completely new passenger lifts for the residents of Victoria Centre Nottingham.

Victoria Centre resident Dave Pitt said: “I’ve just had my first ride in the new lift six, and I just wanted to mark the occasion by saying thank you and congratulations on reaching the completion of a huge and complex project. It’s the moment we’ve all been looking forward to - having all six lifts back in service - and it’ll make life so much easier. Thank you to everybody involved in bringing this project to a successful conclusion.”

Next Steps

Select your location

Global

Americas

Asia

Europe

Middle East and Africa